Som en av de stora leverantörerna i Sverige vad gäller entreprenadmaskiner och teleskoplastare så vill Scantruck AB bryta ny mark i riktningen för ännu mer miljövänliga maskiner. Fler och fler kunder efterfrågar maskiner med smarta gröna lösningar som fortfarande är effektiva och pålitliga, och här är Scantruck redan långt framme i sin gröna omställning.
- Idag så kan vi glädjande nog leverera eldrivna lösningar från samtliga våra leverantörer, berättar David Trygg som arbetar som säljare på Scantruck AB.
Det finns en ökad efterfrågan både på hybridmaskiner och rena elmaskiner
David Trygg berättar vidare att det finns en ökad efterfrågan både på hybridmaskiner och rena elmaskiner, och oftast har han en lösning från någon av Scantrucks alla starka varumärken att matcha mot kundernas behov. Både Manitou, PB Platforms, GMG, Platform Basket samt SENNEBOGEN har elektriska alternativ på olika sätt. På Manitous teleskoplastare finns till exempel lösningen med Bi-Energy som tillval på maskinerna i MRT-serien.
-Konkret är Bi-Energy en enhet som kan flyttas mellan maskinerna. Om du har flera Manitou som är fabriksförberedda för systemet kan du applicera det på den som har mest behov av det, till exempel en maskin som ska arbeta i en miljö där det finns begränsningar för utsläpp eller ljudnivå. När maskinen står uppställd på stödbenen körs den fullt ut på el om det finns tillgång till nätdrift. Gör det inte det så fungerar den som en vanlig dieselmaskin och körs som vanligt, förklarar David Trygg.
”Det gäller att klara miljömålen utan att pruta på övrig prestanda”
Manitou 200ATJe Oxygen är ett annat exempel som personifierar flera av Manitous kärnvärden i form av produktivitet, enkelhet, flexibilitet samt prestanda. Utöver detta så möter den både dagens och morgondagens krav och restriktioner vad det gäller utsläpp och buller. Maskinen svarar perfekt mot marknadens krav på miljövänliga maskiner som ändå klarar att leverera dag efter dag i tuffa och omväxlande miljöer.
- Utmaningen med 100% eldrift är att bygga en maskin som klarar miljömålen utan att pruta på övrig prestanda, och det har verkligen Manitou lyckats kombinera med sin 200ATJe Oxygen. Maskinen har en maximal arbetshöjd på 20meter och den horisontella räckvidden är hela 11,6meter med en maxvikt i korgen som kan rotera 180 grader på hela 230kg. Trots sin imponerande kapacitet så väger maskinen endast 7100kg vilket ger ett lågt marktryck. Tack vare batteriet på 48V/460A så klarar maskinen en och en halv dags hårt arbete innan den behöver laddas i åtta timmar, sammanfattar David Trygg.
Stort utbud av eldrivna liftar
De italienska liftarna från Platform Basket kan även de fås både med ren batteridrift och som hybrider med en blandning av batteridrift och nätansluten drift. Jag tror på ett stort intresse speciellt för hybridversionerna, därför att då är det möjligt att köra upp liften på transporttrailern med batteriet och sedan utföra arbetet på plats med hjälp av ström från elnätet. Skulle det inte finnas ett elnät att tillgå på platsen så kan maskinen givetvis fortsätta att arbeta med hjälp av sina batterier förtydligar David Trygg.
Även de amerikanska saxliftarna från GMG, som funnits i Scantrucks produktportfölj sedan 2018 erbjuder ett digert utbud av elektriska lösningar. Liftarna finns i arbetshöjder från tre till 16 meter, och i ett flertal varianter utöver det beroende på vad kunderna har för behov.
– Här kan man inte bara välja arbetshöjd, utan även bredd på arbetsplattformen. Vi har saxliftar med starka AC-motorer som löser uppgifterna vara sig du ska arbeta högt upp, inomhus, utomhus eller till och med i svåra markförhållanden med stigningar på upp till 45 grader. Det är miljövänliga saxliftar men helt utan kompromisser när det gäller vad de klarar att utföra, precis som det ska vara säger David Trygg.
Vi vill hitta lösningar som gynnar både maskinägarna och miljön
Även SENNEBOGEN har tagit fram elektriska alternativ i sitt modellprogram. Här är det deras bandkranar och heavy-duty cycle-kranar som går att få med eldrift. Här krävs det dock att det finns möjlighet att koppla på sig på elnätet, alternativt ha en egen generator som genererar el till driften. Nyligen levererades både en SENNEBOGEN 3300 och en 6180 till kunder, så tekniken finns redan på plats och säljs.
Scantruck vill vara med och bidra till smarta och klimatneutrala lösningar, men det är viktigt att hitta lösningar som gynnar både maskinägaren och miljön. Det finns en stor nyfikenhet både bland uthyrarna, men också inom bygg och lantbruk på elmaskiner.
- Alla vill ju ha en så bra arbetsmiljö som möjligt, och här är det svårt att slå en maskin som både är tyst och utsläppsfri. Kan man sedan sparar pengar på minskade bränslekostnader också så blir det inte mycket bättre. Vi för en ständig dialog med alla våra leverantörer i syfte att skapa minimal miljöpåverkan och maximal nytta och jag vet att det kommer komma fler spännande nyheter på området framöver, avslutar David Trygg.