16-07-2024 Lyftföretaget RR Lyft AB från Malmö växer med maskiner från Scantruck AB

Så sent som mars 2022 drog Rickard Nilsson från Malmö i gång företaget RR Lyft AB med en Manitou MLT630 från Scantruck AB. Drygt två år senare är de fyra medarbetare i företaget och förfogar över inte mindre än sex teleskoplastare från Manitou varav fyra runtomsvängande.

Vi stämde träff med ägaren Rickard Nilsson vid deras kontor i Malmö en solig dag i juni för att reda på mer om den snabba expansionen.

- Jag tror att vår framgång bygger på att vi är smidiga att arbeta med, och att vi har en stor erfarenhet i företaget. Just nu känns det lagom med mig och tre anställda, men hittar jag en duktig maskinist så skulle jag utan tvekan kunna växa vidare. Konstaterar Rickard Nilsson.

 

Utmaningen och variationen är det bästa med jobbet

RR Lyft AB arbetar till 99 % på byggen, främst runt Malmö och Lund, men ibland även lite längre bort. I närområdet runt basen i Malmö så hjular de uteslutande ut till de olika platserna med sina maskiner, men längre avstånd så använder de en maskintrailer. Rickard framhåller variationen och utmaningen som det roligaste med att köra teleskoplastare. Det Rickard och hans gäng inte löser, det löser knappast någon annan heller med motsvarande utrustning.

- Jag har kört teleskopare i över 20 år, min kollega Richard Olander slår mig faktiskt på fingrarna då han har mer än 25 års erfarenhet. Dessutom har vi två duktiga tjejer i bolaget också med Irene Winge som har 18 års erfarenhet och Claudia Weber som kört maskin i drygt tre år. Just nu har vi en runtomsvängande maskin för ”mycket” då vi nyligen fått flera maskinleveranser och ska snart avyttra vår äldsta runtomsvängande som är en MRT2150. Det är lättare att få tag i maskiner än duktiga maskinförare. Är det någon tjej eller kille som är duktig på att köra teleskoplastare som läser detta är det bara att kontakta mig på 040-83 111 säger Rickard Nilsson.

 

Tre nya maskiner från Scantruck sista tiden

Trots att det är en duktig kvartett på som arbetar på företaget, med sina tillsammans nästan 70 års erfarenhet av teleskoplastare, så kan de inte vara i mer än en maskin samtidigt. Företagets första maskin, en MLT630 har passerat 4700 timmar och fungerar fortfarande lika bra som första dagen. En vattenpump har fått bytas ut längs vägen, det är faktiskt allt. Den kommer att få sällskap i lastning och lossningsarbeten av en helt ny MLT625-75H Elite som kom för bara några veckor sedan. Maskinen går i 40km/h, och är utrustad med gaffelställ som är vridbart 30 grader i båda riktningarna. Finessen är ovanlig på små maskiner och ökar onekligen förmågan att lösa problem, men eftersom det är en relativt liten maskin så gäller det att tänka på var man har tyngdpunkten också. Det går snabbt att välta, men här kommer chaufförernas erfarenhet återigen in i bilden, och Rickard Nilsson tror inte det ska bli några problem.

- Den stora förstärkningen sker dock på våra runtomsvängande maskiner. Här hade vi sedan tidigare en MRT2150 som passerat 5000 timmar, och den ska avyttras efter att vi hanterat en topp i efterfrågan. Den nya maskinen som ska ersätta den förväntas faktiskt anlända idag, har ni tur kan ni kanske filma det. Det är en MRT2260 Vision+, och den precis som vår MRT2660 Vision+ som kom för 14 dagar sedan är förberedda för eldrift liksom vår MRT3050 P+ med 2200 timmar på mätaren som vi kommer att behålla, förklarar Rickard Nilsson.

 

Stor verktygslåda av redskap till maskinerna

När RR Lyft AB åker ut till sina kunder så vill de naturligtvis kunna lösa så många uppgifter som möjligt, vilket innebär att de har med sig en lång rad av redskap. Till deras runtomsvängande maskiner innehåller verktygslådan allt från personkorg, kranarm, materialkorg, lång gafflar samt sopcontainer. Dessutom är de utrustade med gaffelställ med 90 graders sväng vilket är ganska vanligt i södra Sverige men desto ovanligare i andra regioner.

- Det gör maskinen mer flexibel tycker jag, det blir till exempel smidigare att smyga runt hörn, eller lasta och lossa där det är trångt. Vi har dessutom tre kameror på alla våra runtomsvängande maskiner och bomfjädring och farthållare. Farthållaren är guld när du kör mycket vägtransporter betonar Rickard Nilsson.

 

”Manitous nya generation runtomsvängande är den bästa maskin vi testat”

Den röda MRT2660 Vision+ som står och glänser på gårdsplanen är en riktigt kompetent maskin med en maximal lyfthöjd på 26 meter och den klarar 6 ton last. Det som utmärker den mot företagets MRT3050 är dock inte lyftkapaciteten utan att det är en helt ny generation maskiner från Manitou.

Att ta sig in och ut ur maskinen är numera betydligt enklare tack vare Easy Steps med en trappa i varje hörn på undervagnen. Väl inne i den moderna rymliga hytten noterar man snabbt det stora panoramataket i säkerhetsglas och att de flesta funktionerna kan styras via en stor touchskärm. Stolen saknar absolut inget i inställningsväg, och varma dagar uppskattar förarna den inbyggda stolsfläkten. Kalla dagar så kommer de i stället att glädjas åt den vattenburna golvvärmen som ska ge ett jämt klimat i hytten.

- Fantastiskt fin och trevlig arbetsmiljö och en väldigt låg ljudnivå är det också i hytten, konstaterar Rickard Nilsson.

- Det som imponerat mest på oss är dock känslan i hydrauliken på maskinen. Min kollega Richard Olander säger att det är det bästa han kört, och jag kan inte annat än att hålla med. En annan finess som jag personligen verkligen uppskattar är radiostyrningen. Den gör att jag inte bara kan styra alla lyft, utan även flytta maskinen samtidigt. Dock är maxhastigheten begränsad till 3km/h på radiostyrningen, men det känns fullt tillräckligt. Jag älskar utmaningar och att överträffa kundernas förväntningar och det här är ett hjälpmedel som gör att jag kan lösa ännu fler situationer, säger Rickard Nilsson förväntansfullt.

 

Välfungerande eftermarknad gjorde att valet föll på Scantruck AB och Manitou

Att eftermarknaden fungerar är av absolut största vikt, och med inte mindre än tre mekaniker stationerade i Skåne, och dessutom närheten till Scantrucks organisation i Danmark så var valet lätt. Det gav den första affären på en MLT 630 mars 2022, och därefter har det rullat på i snabb takt och förtroendet har vuxit i takt med maskinparken.

- Scantruck har kunskapen och tillgängligheten vilket skänker en trygghet. Jag känner Ola Knutsson som är mekaniker här i Skåne sen många år tillbaka och både han och hans kollega Jeff Sjöholm är väldigt skickliga mekaniker. De ska dessutom få sällskap av en ny kille som heter Marc Ahlerup som också verkar duktig. Är det ett fel som tar lång tid att lösa så vet jag att Scantrucks storlek och styrka gör att de kan lösa en annan maskin som jag kan använda under tiden, det är också en extra trygghet. Att deras nya säljare Alexander Martinsson som jag fått en bra kontakt med utgår från Malmö, där jag har mitt kontor är naturligtvis också ett plus, avslutar Rickard Nilsson.

 

Läs mera om Manitou teleskoplastare här

 

En telefon mot örat och omgiven av Manitou teleskoplastare från Scantruck AB sammanfattar Rickard Nilssons tillvaro som ägare av RR Lyft AB ganska så bra. ” Jag gillar att ha många järn i elden och minns knappt senaste dagen då jag var hemma till fyra”, skrattar Rickard.
En telefon mot örat och omgiven av Manitou teleskoplastare från Scantruck AB sammanfattar Rickard Nilssons tillvaro som ägare av RR Lyft AB ganska så bra. ” Jag gillar att ha många järn i elden och minns knappt senaste dagen då jag var hemma till fyra”, skrattar Rickard.
90 graders gaffelställ är inte så vanligt i stora delar av Sverige, men Rickard Nilsson på RR Lyft AB uppskattar det och har valt att montera det på företagets nya MRT2660 Vision+.  ”Det gör maskinen mer flexibel, man kan till exempel smyga runt ett hörn smidigare eller lasta och lossa när det är ont om plats”.
90 graders gaffelställ är inte så vanligt i stora delar av Sverige, men Rickard Nilsson på RR Lyft AB uppskattar det och har valt att montera det på företagets nya MRT2660 Vision+. ”Det gör maskinen mer flexibel, man kan till exempel smyga runt ett hörn smidigare eller lasta och lossa när det är ont om plats”.
RR Lyft AB’s nya MLT625-75H Elite är utrustad med ett gaffelställ som går att vrida 30 grader. Vridbart gaffelställ är ovanligt på mindre maskiner, men ökar deras flexibilitet ytterligare. Det gäller dock att veta var man placerar tyngdpunkten när man vinklar ut tung last på en liten maskin.
RR Lyft AB’s nya MLT625-75H Elite är utrustad med ett gaffelställ som går att vrida 30 grader. Vridbart gaffelställ är ovanligt på mindre maskiner, men ökar deras flexibilitet ytterligare. Det gäller dock att veta var man placerar tyngdpunkten när man vinklar ut tung last på en liten maskin.
Easy Steps underlättar att sig in och ut ur hytten med en trappa i varje hörn på undervagnen. Väl i hytten erbjuds lyx som vattenburen golvvärme, fläkt i stolen, panoramatak med säkerhetsglas. Dessutom går det att sköta alla maskinens funktioner med hjälp av radiostyrning.
Easy Steps underlättar att sig in och ut ur hytten med en trappa i varje hörn på undervagnen. Väl i hytten erbjuds lyx som vattenburen golvvärme, fläkt i stolen, panoramatak med säkerhetsglas. Dessutom går det att sköta alla maskinens funktioner med hjälp av radiostyrning.
Från vänster i bild. Rickard Nilsson ägare av RR Lyft AB, Irene Winge maskinförare samt Claudia Weber maskinförare.
Från vänster i bild. Rickard Nilsson ägare av RR Lyft AB, Irene Winge maskinförare samt Claudia Weber maskinförare.
Fin eftermarknad och bra kontakt med säljaren gör att det blivit flera nya maskiner från Scantruck AB för RR Lyft AB. I bakgrunden står företagets helt nya MRT2660, MRT2260 samt MLT625. ” Tre mekaniker stationerade i Skåne gör att Scantruck har både styrkan, tillgängligheten och kunskapen för att jag ska känna mig trygg”, säger Rickard Nilsson.
Fin eftermarknad och bra kontakt med säljaren gör att det blivit flera nya maskiner från Scantruck AB för RR Lyft AB. I bakgrunden står företagets helt nya MRT2660, MRT2260 samt MLT625. ” Tre mekaniker stationerade i Skåne gör att Scantruck har både styrkan, tillgängligheten och kunskapen för att jag ska känna mig trygg”, säger Rickard Nilsson.
Tillbaka